جنگ سوم اسکندر مقدونی با داریوش سوم
در ۸ شهریورسال ۳۳۱پیش ازمیلاد،سومین جنگ اسکندر مقدونی با ایرانیان درمنطقه اربلا (اربیل ـ کردستان امروز عراق) روی داد که در این جنگ هم ایران، به دلیل ضعف فرماندهی و وجود اختلاف میان سران خاندان هخامنشی و سوء مدیریت داریوش سوم ـ شاه وقت ـ موفق نبود و دست به عقب نشینی زد.
داریوش سوم ملقب به” دارا “پس از نخستین جنگ، فرصت کافی برای آماده کردن ارتش داشت، زیرا اسکندر به مصر رفته بود.
«تاریخ»، شکست ایرانیان در جنگ دفاعی با اسکندر را به پای غفلت و عدم کفایت داریوش سوم “دارا”نوشته است.سهل انگاری دارا در کمک به آتنی ها ودادن جواب منفی به درخواست کمک آن ها در هنگام یورش اسکندر مقدونی به آتن،گریبان خودش را گرفت. شاید اگر دارا درایت کافی برای کمک به آتنی ها را از خود بروز داده بود،مجبور به جنگ دفاعی در ایران زمین نمی شد.
تندیس “آریوبرزن” سردار دلیر دارا در شهر” ایذه”؛ که با نفرات اندکی در مقابل سیل سپاهیان
اسکندر گجستک ایستادگی کرد وتا کشته شدن آخرین نفر دست از مقامت نکشید.
روز بزرگداشت مولانا جلال الدین معروف به” مولوی”
جلال الدین محمد ، معروف به مولانا، مولوی، ملای روم و جلال الدین رومی،خداوندگار ،در سال ۵۸۷خورشیدی در بلخ به دنیا آمد. در کودکی با پدرش بهاءالدین محمد به آسیای صغیر رفت و با خاندانش در قونیه(شهری درترکیه فعلی) مستقر شد. تخلص او را «خاموش» و «خَموش» و «خامُش» دانستهاند. زبان مادری وی پارسی بوده است.
وی بعدها با عارفی بزرگ به نام شمس الدین محمد تبریزی در قونیه ملاقات کرد و از نَفَسِ گرم او چنان به تب و تاب افتاد که دیگر تا دم واپسین، سردی نیافت. از این دوره ی پرشور که سی سال پایانی حیات مولوی را شامل میشود، آثار بی نظیری از وی به وجود آمد.
در مثنوی معنوی ، مولوی مسائل مهم عرفانی و اخلاقی را مطرح کرده است. غیر از مثنوی، غزلهای مولوی به منزله دریای جوشانی است از عواطفِ شدید و اندیشه های بلند شاعر که با نشیب و فراز همراه است. همچنین کتبِ فیه ما فیه، مکاتیب و مجالس سبعه از جمله آثار منثور مولانا است.
با آنکه آثار مولوی به عموم جهانیان تعلق دارد، ولی پارسیزبانان بهرهٔ خود را از او بیشتر میدانند، چرا که آثار او به زبان پارسی سروده شده است.
مولانا جلال الدین رومی، سرانجام در سال ۶۵۳خورشیدی در ۶۸ سالگی فوت کرد و در قونیه به خاک سپرده شد. آرامگاه او در ترکیه، زیارت گاه دوستداران ادب پارسی است
آرامگاه مولوی در قونیه-ترکیه
اندوه شاه اسماعیل صفوی از تصرف بحرین به دست پرتغالی ها
شاه اسماعیل صفوی که پس از گذشت پنج سال هنوز در اندوه شکست چالدران بود در ۸ مهر سال ۸۹۸ خورشیدی از تصرف بحرین توسط پرتغالی ها آگاه شد، و این خبر ناگوار براندوه او افزود، زیرا به سبب نداشتن نیروی دریایی و اسلحه آتشین نمی توانست کاری انجام دهد.
وی در همان روز (۸ مهر سال ۸۹۸) ، مقامات کشوری و لشکری را به مذاکره فوری برای رسیدگی به دست اندازی های مکرر پرتغالی ها به جزایر ایران در خلیج پارس فراخواند. در این جلسه قرار شد که بودجه ای محرمانه در اختیار افراد محلی قرار داده شود ،تا پرتغالی ها را در جزایر اشغال شده راحت نگذارند و بعدها راهی برای اخراج آنان بیندیشند. شاه اسماعیل سپس عزم سفر نخجوان کرد.
تندیس شاه اسمعیل صفوی در شهر باکو پایتخت آران(یران شمالی)
سفرنامه ای که به استعمار شرق کمک بسیار کرد
نخستین سفرنامه “جمیلی چاره ری” به زبان لاتین در باره شرق به ویژه هند، هشتم شهریور سال ۱۰۷۶ خورشیدی در ناپل ( ایتالیا) انتشار یافت. «چاره ری» که پزشک بود، ضمن سفر خود به هند در مارس ۱۰۷۵ با “اورنگ زیب” امپراتور مغول هند نیزملاقات کرده بود.
«چاره ری» در باره ی دربار اورنگ زیب و سازمانهای اداری او نوشته است: ارتش نیم میلیونی اورنگ زیب دیگر آن مغول هایی نیستند که خاورمیانه و اروپا را اشغال کردند. آنان عده ای خوشگذران، شیک پوش، راحت طلب و شکم گنده هستند که تنها هنرشان سوار شدن بر اسبهای زیبا و رژه رفتن از برابر امپراتور و شاد کردن اوست. این ارتش نیم میلیونی برابر ده هزار سرباز واقعی استعداد جنگیدن ندارد.
«پارسی» زبان دربار امپراتور هند است و مکاتبات دولتی با این زبان انجام می شود
. حسابداران امپراتور دو نوع دفتر محاسبات دارند که یکی از انها خصوصی است و در آن حسابها را به خطی می نویسند که خواندنش کار هرکس نیست و طبق تحقیق من، این خطوط همان عدد نویسی ایران در دوره ساسانیان است که پارسیان مهاجر آن را برای خود محفوظ نگاه داشته اند.
معماران و مباشران امپراتوری هند از مردم اصفهان هستند که در هوشمندی معروفند . کارگاههای اسلحه سازی امپراتور توسط صنعتگران دعوت شده از شیراز و کرمان اداره می شود و اخیرا عده ای را هم از یزد آورده اند تا کار جمع آوری مالیات ها را به آنان بسپارند، زیرا مردمی دقیق و درستکارند .
به نوشته برخی از مورخان، مفاد همین سفرنامه که بعدها به زبان های مختلف انتشار یافته بود، اروپاییان را تشویق به استعمار هند کرد..
پارسیان هند هنگام انجام مراسم سنتی زرتشتی
مقایسه تاریخی ارزش ریال ایران با دلار آمریکا و پاوند انگلستان
هشتم مهرماه سال ۱۳۱۰ خورشیدی (۳۰سپتامبر ۱۹۳۱ میلادی)در دوره ی پهلوی اول، دولت وقت تهران ارزش برابری پوند انگلیسی را از ۹۰ ریال به ۶۸ ریال پایین آورد. در آن زمان، لیره انگلیس (پاوند استرلینگ) همانند دلار امروز پول اول جهان بود.
در همین روز در سال ۱۳۱۹ (۱۹۴۰ میلادی) و تحت تاثیر اخبار جنگ جهانی، دولت تهران نرخ پوند انگلستان را به ۱۴۰ ریال و دلار آمریکارا به ۳۵ ریال افزایش داد.
ارزش دلار آمریکا در دهه ۱۳۳۰ (۱۹۵۰ میلادی) به هفتاد ریال بالا برده شد که تا پیروزی انقلاب سال ۱۳۵۷ و حتی یک سال و چند ماه پس از آن در همین نرخ باقی بود.
در سال ۱۳۸۷ (۲۰۰۸ میلادی) بهای هر دلار آمریکا در تهران اندکی بیش از ۹۵۰۰ ریال و ۱۲۲ بار بیشتر از سال ۱۳۵۸ (۱۹۷۹ میلادی) بود .
در مهرماه ۱۳۹۰ ارزش برابری دلار آمریکا با ریال ایران در بازار آزاد تهران، هردلار آمریکا بیش از ۱۲۵۰۰ ریال بود .
تا لحظه درج این نوشته ارزش دلاربه ۲۶۷۰۰ ریال رسیده است(۳۸۱ برابر سال ۱۳۵۸)
پهلوی دوم
هزار تومانی سابق؟!
احترام بگذارید…!!
مصدّق: هرجا که مردم هستند؛ همان جا مجلس است
تظاهرات مردم بر ضد برخی نمایندگان مجلس دست نشانده شاه که از پنجم مهر ماه ۱۳۳۰ آغاز شده بود در پنجمین روز هم ادامه داشت. چهارم مهرماه دکتر مصدق نخست وزیر، برای گزارش اخراج انگلیسی ها از شرکت نفت به مجلس رفته بود. برخی از نمایندگان در این جلسه حاضر نشده بودند. دکتر مصدق پس از خروج از مجلس به میدان بهارستان برگشت و در حالی که مردم اورا روی دست بلند کرده بودند گفت:
هرجا که مردم هستند همان جا مجلس است و من گزارش خود را مستقیم به مردم می دهم.
از روز بعد تظاهرات بر ضد نمایندگان مخالف آغاز شد و چند روز ادامه یافت. مردم همچنین هفتم مهر آن سال را تعطیل عمومی اعلام کرده بودند تا همگی در تظاهرات شرکت کنند. با وجود تظاهرات و راهپیمایی های عظیم آن روز (هفتم مهرماه ۱۳۳۰)، این تظاهرات در روزهای بعد هم ادامه یافت.
دکتر مصدق در میان مردم بدون محافظ
تهران-میدان بهارستان
گردهمایی مردم در میدان بهارستان برای پشتیبانی از مصدق
مرسی داداش از اینکه این اطلاعات حقیقتن گرانبها رو به ما میگین پیروز باشی و سرافراز
حالا توجه داشته باشید که تمامی اجناس خارجی وبه تبع آن اجناس ایرانی که مواد آنها از خارج وارد میشود نسبت به سال ۱۳۵۸ هر کدام ۳۸۱ برابر شده است!
آقا مهدی جان ما حقوق به ریال می گیریم به دلال خرج می کنیم حتی قیمت اجناس ایرانی را هم به دلار بستگی دارد در ساعت۱۵.۱۵امروز دلار از ۲۷۷۰۰ریال هم گذشت تا شاهد رکردی دیگر از بی ازرشی پولمان باشیم