قلیه یکی از غذاهای بسیار سنتی و اصیل دزفول است.در قدیم پخت این غذا به عهده تنور بود وبا گذشت زمان چراغ سه فیتیله نفتی جایگزین تنور شد.امروزه پخت این غذا را اگر به عهده ارام پز بذاریم واقعا نتیجه کارمون عالی میشه.
مواد لازم برای چهار نفر
گوشت پر چربی و بدون استخوان ۲۰۰گرم
نخود لپه شده۲۰۰گرم
برنج یک چهارم پیمانه
بلغور گندم یک چهارم پیمانه
لوبیا چشم بلبلی یک چهارم پیمانه
پیاز متوسط دو عدد سیر نصف بوته
الو سیاه درشت نصف پیمانه
برگه زردالو نصف پیمانه
رب انار به میزان کافی
شکر نصف پیمانه
سیر وپیاز را ریز خرد میکنیم. تمام مواد را به جز رب انار و شکر را درون دیگ ارام پز یا قابلمه قرار میدهیم.سیر و پیازو کمی نمک را بر روی مواد میریزیم.اب را به مواد اضافه میکنیم به طوری که روی مواد را اب بگیرد ودر طول طبخ غذا نیازی به اضافه کردن اب نداشته باشد.شعله گاز یا درجه حرارت ارام پز را زیاد میکنیم تا اب به جوش بیاید.تا شروع جوش امدن غذا نباید درب دیگ یا قابلمه را گذاشت چون در غیر این صورت غذای ما به علت داشتن بلغور و برنج سر ریز میشود.بعد از به جوش امدن غذا درب قابلمه را گذاشته وشعله گاز یا حرارت ارارام پز را کم کرده و میگذاریم به مدت سه چهار ساعت به ارامی بپزد.هنگامی که مواد کاملا پخته شدند انها را با گوشت کوب کاملا میکوبیم تا نرم شود.سپس مجداا ان را روی حرارت قرار میدیم.رب انار و شکر را اضافه میکنیم در این مرحله بر خلاف مرحله قبل باید غذا را مرتب هم بزنیم تا ته نگیرد.پس از ده الی پانزده دقیقه گاز یا ارام پز را خاموش کرده وغذا را در ظرفهای مورد نظرمان سرو میکنیم وبا روغن داغ و پونه تزیین میکنیم.
نکته مهم :بعد از به جوش امدن غذا نباید ان را هم بزنیم چون در صورت هم زدن غذا ته میگیرد.در صورت نیاز به اب در طی زمان پخت غذا حتما باید از اب جوش استفاده شود.
خوردن این غذا در شب های سرد زمستان واقعا لذت بخشه .نوش جان.
این واقعا خوشمزس.من که عاشقشم
بانزدیک شدن به شب چهارشنبه اخرسال .چهارشنبه سوری سعی کردم با نوشتن این غذادراین شب سهم کوچیکی توحفظ اداب ورسوم ایرانی داشته باشم این غذا رنگ داراست ودرپخت ان از رنگ زرد ونارنجی استفاده شده وشایداین به خاطروازه”سوری”به معنی سرخ با شد که اززبان کردی گرفته شده …طرز تهیه:اجیل پلو.گردو.بادام.فندق.بادام هندی.پسته.کشمش.از هراجیل مقدارش۱۰۰گرم باشد.زعفران دم کرده مقداری کره۱۰۰گرم.پیاز سرخ شده۵عدد.مرغ با گوشت ۱کیلو.برنج۴لیوان معادل:۱کیلو.نمک وروغن به میزان لازم .مرغ یاگوشت رابا پیازبپزید وکنار بگذارید.پیازسرخ شده راباهر یک ازاجیل های فوق به صورت جداجداهمراه با کره تفت دهیدوکنار بگذاریدبرنج رادم کرده وبعد ازپخت.برنج ومرغ یاگوشت رادرظرف بکشید.به این صورت که ابتدا برنج راکشیده سپس مرغ یاگوشت را لابه لای برنج قراردهید درپایان اجیل ها را به صورت راه راه یا گردبه ترتیب روی برنج قرارداده ومقداری ازبرنج راکه زعفرانی شده را به همین سبک تزیین بدهید دراخرروی انها روغن داغ دهید.گوارای وجودتان.
سلام
به خدا اصلا باورم نمیشد که بشه دستور این قلیه رو داخل نت پیدا کرد.
فروزان خانم من از ونکوور کانادا پیام میدم.
خیلی خیلی خیلی تشکر میکنم بابت این دستوری که گذاشتید.
ما رو دوباره با غداهای سنتی شهر عزیزم دزفول آشتی دادید.
دستور این غداهای اصیل دزفولی رو همچنان بذارید چون واقعا به درد ما نسلی همانند من که دیگه مادرانمون کنارمون نیستن تا بهمون یاد بدن میخوره.
دقیقا منم همینطور..خیلی تعجب کردم که تو گوگل پیداش کردم.دستتون درد نکند.
سلام تینا جان۰۰خوشحالم که سایت خاندانم بینندگانی با محبت چون شما دارد۰امید دارم در هوای سرد کانادا تهیه کنید و از خوردن آن لذت ببرید
آبجی خدا خیرت بده، دهنم آب افتاد!
حتما خودم درست میکنم. موفق باشی
با عرض سلام. منم اصلا باورم نمیشد طرز تهیه این غذای اصیل دزفولی که بعضی ها حتی اونو یادشون رفته در اینترنت پیدا شه. واقعا ممنون و موفق باشید
خیلی ممنون از اطلاعات مفید تاریخی این سایت وهمچنین دستورات آشپزی عللالخصوص این دستور که من مدتها بدنبالش بودم. مادر برگ من هم از خاندان مجدی نسب بودند و ایشون هم در قید حیاتشون به غذا خیلی اهمیت میدادند. قلیه که اگه اشتباه نکنم همان متنجنه است از غذاهایی است که من در بچگی خوردم ولی متاسفاه مامانم این غذا را خودش درست نمیکرد ومن هم درست کردنش را یاد نگرفتم ولی دوست داشتم یاد بگیرم.حتما ایندستور رادرست خواهم کرد.دستتون درد نکنه! واقعا عالیست!