امروز اخرین روز دهه ی محرم است و طبق ایینی دیرین و ماندگار کلیه ی هیئات عزاداری از محله ی قلعه رد می شوند و محله ی قلعه به عنوان میزبان از این هیئات پذیرایی می کند .
۱- اولین هیات در ساعت ۱۴:۵۳ دقیقه وارد محله قلعه – کوی شهید مجدیان – شد .
۲- جایگاه خانم ها از قبل تعیین شده بود اما کم کم برسیطره ی منطقه ی استحفاظیشان افزودند به طوری که تقریبا ” هشتاد در صد از یک سمت کوچه را به خود اختصاص داده بودند .
۳- سه عکاس از زوایای مختلف برای سایت خاندان مجدی عکس تهیه کردند که به زودی عکس های انان پس از پایش به نظر شما خواهد رسید . این افراد عبارت بودند از : اقایان مسعود مجدی نسب و ناصر کیانی و خانم راضیه مجدی نسب .
۴- متاسفانه مشکل فاصله بین هیات ها ، امسال هم وجود داشت و مرتبا” تواتر هیات ها قطع می شد.
۵- همچنانکه قبلا” به استحضار رسانده بودم ، اتاقی برای چایخانه در نظر گرفته شده بود و این اتاق تبدیل به یکی از مراکز توزیع نذورات شده بود . این امر از جهاتی مثبت و از جهاتی منفی بود . از نقاط مثبت ، می توان به تمرکز و مدیریت توزیع نذورات اشاره کرد زیرا دیگر هر کسی نمی توانست در این امر دخیل باشد و فقط افرادی که در اتاق بودند این کار را مدیریت می کردند اما از نقاط منفی ان ، این بود که با توجه به کوچک بودن راه ورودی – نسبت به پارسال که از تمامی جهات باز بود – سرویس دهی ، کمی با تاخیر صورت می گرفت.
۶- علاوه بر اتاق مذکور که در توزیع بامیه ، چای ، اب خوردن ، کیک ، حلیم ، باقلا و ساندویچ فعال بود اتاق دیگری نیز به توزیع ساندویچ و بامیه می پرداخت . این اتاق نذورات حاج عبدالرحمان ستاره ،خواجه هوشنگ مجدی نسب و خانم مهری مجدی نسب ( که خداوند هر سه نفرشان را رحمت کند ) را توزیع می کردند . در این امر اقایان پیام ستاره و علیرضا مجدی نسب بیشترین زحمت را کشیده بودند ولی جای خالی اقای محمد رضا مجدی نسب نیز که چند روز پیش بخاطر عمل قلب نتوانسته بود در این مراسم شرکت کند محسوس بود . در تهیه و تدارکات اتاق دوم افراد دیگری نیز دخیل بوده اند که از ان جمله می توان به اقایان شیرزاد و هادی فلسفی اشاره کرد . تعداد ساندویچ هایی که فقط از اتاق دوم توزیع شده بود بیش از ۴۰۰۰ نصفه ساندویچ ( ۲۰۰۰ ساندویچ ) و بیش از ۸۰ کیلو بامیه بود .
۷- بزرگترین هیات مارش مربوط به هیات مارش شهدا ( مسجد جامع ) بود که حامل ۱۱۰ طبل و ۳۰ سنج بودند .
۸- تنها هیاتی که بدون بلندگو بود هیات مسجد اعظم شمالی بود که حدودا” بالغ بر یکصد نفر عزادار بودند که مداح انان در وسط جمعیت قرار داشت و به شکل ” یزله ” حرکت می کردند و پس از طی کردن مسافتی حدودا” سی تا چهل متری ، توقف می کردند و مداح ، بدون داشتن بلندگو و با صدای رسا شروع به خواندن می کردو شاید جالب باشد بدانید که به نظر من شورانگیز ترین مراسم را این هیات بی ریا و بدون یال و کوپال داشت .
۹- در فواصلی که بین هیات ها می افتاد گه گداری اقایان علی و امین شیخ نجدی و علی مجدی نسب که برای خوشامدگویی اماده شده بودند متنی عاشورایی یا روضه ای می خواندند . در یک مقطع اقای جلال حیدری نیز به این جمع اضافه شد و در یکی از این فواصل مداحی بسیار زیبایی به زبان دزفولی سرداد که بسیار مورد توجه حضار واقع شد .
۱۰- طبق معمول سنوات گذشته هیات معظم ” سیاهپوشان ” بزرگترین هیات عصر عاشورا بود که گذشتن انها از مقابل تکیه ، بیش از ۴۰ دقیقه بطول انجامید . سیستم صوتی این هیات بزرگ بر روی ۲۵ گاری ( که هرکدام حامل ۴ بوق بود ) قرار داشت اما متاسفانه سیستم های بی سیمی در کوچه پس کوچه ها جواب نمی دهد و این امر برای هیات سیاهپوشان نیز استثنا نبود و مرتبا” بوق هایی از مقابل ما رد می شد که هیچگونه صدایی از خود تولید نمی کردند . مهمترین تمایز این هیات با هیئات دیگر وحدتی است که در تمام هیات ساری و جاری است و دیگر اینکه همه بلند بلند جواب سرنوحه را می دهند و دست های خود را تکان می دهند که این امور ابهت این هیات را دوچندان می کند .
۱۱- هیات های عزاداران مسجد امام حسن عسگری و عباسیه شلوغ ترین هیات های عصر روز عاشورا پس از سیاهپوشان هستند که گذشتن انها از مقابل تکیه هر کدام ۱۶ دقیقه بطول انجامید . مهمترین تمایز هیات عزاداران مسجد امام حسن عسگری ان است که مداح انها جلوی هیات قرار دارد و عزاداران ، مداح را در مقابل خود می بینند که این امر هم مداح و هم عزاداران را تحت تاثیر قرار می دهد تا با شور بیشتری به عزاداری بپردازند . تفاوت دیگر ، ان است که در مقابل عزداران تابلوی LED رونده ای وجود دارد که سرنوحه ها و پیام های عاشورایی در ان درج می شود . نکته ی دیگر در مورد هیات مسجد امام حسن عسگری ان بود که امسال خلوت تر از سال گذشته بود .
۱۲- باتمهیداتی که از قبل اندیشیده شده بود سایت ” دز نوا ” مبادرت به پخش مستقیم اینترنتی مراسم عصر عاشورا از تکیه خاندان مجدی نموده بود که این امر میسر نبود مگر مقدماتی که اقای حامد مجدی و دیگر دوستان در شب های قبل برای انها اماده کرده بودند . از همین جا نیز مراتب تشکر و قدردانی خود را از اقا حامد و تیم همراهشان نیز داریم .
۱۳- در پایان شما را به خواندن تعدادی از سرنوحه های هیئات فرا می خوانم :
الف . عباسم عباسم تو علمدار مُنی
ب . هیات متحده حسینی – محله ی سر میدان با مداحی اقای وحید تاج : ای حسین سرجدا ای شهید جاودان خودت برای ظهور مهدی دعا کن
ج . هیات فولادیان با مداحی اقای سید علی ضرغامی : لحظه ی رفتنت حسین با دل زینب چه کردی
د . هیات سبط شیخ انصاری با مداحی سید مبین رضا زاده : کنار جسم بی سر حسین چه طاقتی داری زینب
ه . هیات سبز قبا با مداحی اقای مسعود ترابی : ” برادر امام رضا ( سبز قبا ) جای تو خالی بود به کربلا ” و نوحه ی دوم ” میر علمدارم حیدر کرّارم”
و . هیات سیاهپوشان با مداحی اقای لطفی خلف : ” تنها و بی یار حسینت افتاده به خاک اه یا محمدا و نوحه ی دوم ” افتاده خونین جسمت به صحرا ( یا ثارالله ۲ )
ز . مسجد امام حسن عسگری با مداحی اقای اهنگران : تو می روی اهسته من زینب دل خسته
۱۴- اخرین هیات ، هیات مارش قیس بن مسهر بود که در ساعت ۲۱:۲۲ دقیقه از مقابل تکیه گذشت .
۱۵- این اخرین گزارش ما از دهه ی محرم و تکیه قلعه – کوی شهید مجدیان – بود . باشد که مورد قبول شما واقع شده باشد . اگر کوتاهی و قصوری در این گزارش ها رویت فرموده اید ما را به بزرگواری خود ببخشید .
خدا نگهدار
متن بالا مقداری اشتباه وجود دارد
نوحه آقای لطفی خلف : خدا خدا حسینم غرق خون الهی گواهی چه بر سرم امد
شکسته پهلویم کبوده بازویم امن ازبی کسی بابا امان از بیکسی
ضمنا هیئت مسلم بن عامر آخرین هیئت بود
از تمامی کسانی که جهت برگزاری عزاداری امام حسین تلاش نموده اند تشکر و خسته نباشی عرض می نمایم
باسلام محضربرادرخودم آقامحمودرضای عزیز.اضمن عرض تشکراززحمات حضرتعالی دراین ایام .اماازشماانتظارمیرودکه باتوجه به درک عمیقتان ازمسائل مختلف آیامسائل مهمتری ازتعدادساندویچ های پخش شده دراین روز؛یاوزن بامیه های پخش شده .دراین روزعزیزوپرحادثه وسرشارازسوژه های مختلف وجودنداشت؟؟؟؟خواهشمنداست باتوجه به اینکه شمازحمت میکشیدووقت صرف مینماییدمطالبی درج فرماییدکه بتوان بهره برداری مفیدی ازاین مطالب رامخاطبان داشته باشند.
با سلام خدمت وجدان بیدار و تشکر از اظهار نظر شما .
اگر توجه کرده باشید من متن بالا را در ۱۵ بند بیان کرده ام و در واقع با این کار خواسته ام عاشورا را با ۱۵ منظر نگاه کنم . طبیعتا” ممکن است بعضی از نگاه های من موافق نظر شما نباشد و یا خیلی از نگاه ها از چشم من مخفی مانده باشد .
شاید همین مطلب به مذاق بعضی خوش بیاید و برخی دیگر بگویند بند دوم یا نهم یا …. به چه درد ما می خورد .
من قصدم گزارش بوده است و در یک گزارش باید به تمام زوایا نگاه کرد نه فقط زوایای خاص .
باز هم از اظهار نظر شما ممنونم و منتظر پیشنهادهای شما هستم .
من اولین بارم بود که در مراسم دزفول شرکت می کردم و به جرات می تونم بگم اصفهان که یک شهر بسیار بزرگ و با فرهنگی غنی است هیچ یک از این برنامه ها و این گونه مراسم را ندارند . به نظرم مراسم دزفول خیلی با شکوه تر هست ایشالا مه هرکسی هر حاجتی داره تو این ماه به حاجتش برسه التماس دعا و خسته نباشید به تمامی دست اندرکاران